Urheiluhieronta on pehmytkudoskäsittelyä, jossa käytetään monipuolisesti erilaisia hierontatekniikoita. Hieronnassa keskitytään lihasten käsittelyyn, mahdollisten kipujen sekä kiputilojen helpottamiseen ja kehon rentouttamiseen. Hieronta voi olla myös osa aktiivista kuntoutusta.

Urheiluhierontaan erikoistunut koulutettu hieroja ottaa huomioon urheilijan sen hetkisen kisa-, harjoitus-, tai ylimenokauden vaatimukset ja tätä kautta huomioi urheilijan kehon tarpeet. Hierontaotteet sekä -tekniikka toteutetaan aina asiakasta kuunnellen, yksilöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan, joten urheiluhierontaan tullessa ei tarvitse olla kilpa- tai aktiiviurheilija. Urheiluhieronta voi olla myös rentouttava hetki kiireisen arjen keskellä.

Karkeasti jaoteltuna klassinen hieronta ja urheiluhieronta erotellaan tekniikan ja tarpeen mukaan. Klassisen hieronnan perusteena on sively -käsittely, joka toteutetaan tietyn hierontakaavan mukaisesti. Urheiluhierontaa painottavissa koulutuksissa käydään läpi paljon erilaisia tekniikoita, joita klassisessa hieronnassa ei käytetä. Urheiluhierojan koulutuksissa keskitytään myös urheilijan kilpa- ja harjoittelurytmiin, palautumiseen ja lihashuoltoon. Urheiluhierojan tulee ottaa huomioon koko harjoittelun kokonaiskuormittavuus, mutta myös yksittäisten harjoitusten kuormittavuus ja tästä palautuminen.

Urheiluhieronta sopii pääsääntöisesti kaikille iästä riippumatta. Kuten muissakin manuaaliterapioissa, jokainen käsittely toteutetaan asiakkaan tarpeiden ja kunnon mukaan.

Hieronnan esteet ovat samat kuin klassisessa hieronnassa.